Kimler Arabulucu Olabilecek?
Kanuna göre hukuk fakültesi mezunu olup beş yıllık mesleki tecrübeye sahip olan Türk vatandaşları arabulucu olabilecektir.
Arabulucular Siciline Kayıt Şartları Nelerdir?
Arabuluculuk siciline kayıt, Arabuluculuk Eğitimi almış kişinin Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığına yazılı olarak başvurması üzerine yapılabilecektir. Arabuluculuk siciline kaydedilebilmek için;
1-) Türk vatandaşı olmak,
2-) Tam ehliyetli olmak,
3-) Taksirli suçlar dışında herhangi bir sabıkası bulunmamak,
4-) Arabuluculuk eğitimini tamamlamak ve Bakanlıkça yapılan yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olmak gereklidir.Arabulucu, sicile kayıt tarihinden itibaren faaliyetine başlayabilecektir.
Arabulucuların Sicili Nerede Tutulur?
Özel hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk yapma yetkisini kazanmış Arabulucuların Sicilleri Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından tutulacaktır. Bu sicilde yer alan kişilere ilişkin bilgiler, Daire Başkanlığı tarafından elektronik ortamda da duyurulacaktır.
Arabuluculuk Eğitiminin İçeriği ve Kapsamı Nedir?
Arabuluculuk Eğitimi; arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesiyle ilgili temel bilgileri, iletişim teknikleri, müzakere ve uyuşmazlık çözüm yöntemleri ve davranış psikolojisi ve diğer teorik ve pratik bilgileri kapsayan en az yüz elli saat süreli bir eğitimdir. Arabulucu adayı eğer Hukuk Fakültesi mezunu değil ise ayrıca yüz saatlik temel hukuk eğitimi almakla arabulucu eğitimi almış sayılacaktır.
Arabuluculuk Eğitimi Nerelerden Alınabilecek?
Arabuluculuk eğitimi verebilecek olan kuruluşlar Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’ndan izin alarak bu eğitimi vermeye başlayabileceklerdir. Bakanlıktan izin alan eğitim kuruluşları yine Adalet Bakanlığı web sitesinde yayımlanacaktır. Bu eğitim kurumları Türkiye Barolar Birliği Adalet Akademisi, bünyesinde hukuk fakültesi bulunan üniversiteler olabileceklerdir.
Arabuluculuk Eğitimini Tamamlayanlara Ne Tür Bir Belge Verilir?
Arabuluculuk Eğitimi vermeye yetkili eğitim kuruluşları, eğitimlerini başarıyla tamamlayan kişilere arabuluculuk eğitimini tamamladıklarını belgeleyen “Arabuluculuk Yetki Belgesi”
Arabulucuların Cezai Sorumlulukları Olacak mıdır?
Evet, arabulucu yükümlülüklerine aykırı hareket ederek bir kişinin hukuken korunan çıkarlarının zarar görmesine sebep olursa altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecektir. Ancak bu suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı tutulmuştur.
İlgili diğer yazılar
Facebook yorumları
Powered by Facebook Comments
Merhaba..
Bu eğitimi verebilecek yetkideki kurumlar şu an belli mi acaba ?
Siz bu eğitimi veriyor musunuz ?
Yanıtlarsanız sevinirim.
Teşekkürler ..
Belgin
e-posta: [email protected]
merhaba benim sormak istediğim 1. eğer arabulucu bir işte çalışıyorsa bu arabuluculuğu ne zaman yapacak? bu bir ek iş midir? yoksa meslekmi? bu kişi herhangi bir tarafı haklı bulduğunda ve diğer tarafın şiddetine yada tehditine karşı maruz kaldığında ne gibi korunur hakları olacak ? çünkü bizler polis değiliz sadece hakların savunucusu olacağız. bizi kim koruyacak ? çünkü bizler avukat değiliz ve kanunları onlar kadar bilmiyoruz. davasına arabulucuk yaptığımız kişiler bizi gereksiz yere bir suçla itham ettiklerinde ne yapacağız nasıl koruyacağız kendimizi… teşekkür ederim
Kanun tasarısının kaleme alınış şeklinden yeni bir meslek yaratıldığı anlaşılıyor. Bu mesleğin avukatlar, muhasebeciler gibi serbet meslek olarak düzenlenmesini bekliyorum. Yani örneğin devlet memurlarının arabuluculuk yapmasının mümkün görünmüyor. Ancak halihazırda serbest çalışanlar arabuluculuğu da yanında yapabilecetir. Henüz uygulamaya ilişkin yönetmeliğin nasıl şekilleneceğini bilmediğimizden daha fazla tahmin yürütmek doğru olmaz.
Arabuluculuk ile ilgili kaygılarınızı ve merakınızı anlamak mümkün ancak bunları gidermek için öncelikle arabuluculuğun ne olduğunu bilmek gerekir. Basın yayın organlarında belirtilenin aksine arabulucu bir hakim, hakem ya da modern kadı değildir ve kimseyi haklı ya da haksız bulmaz. Fonksiyonu da bu değildir. Bu kafa karışıklığını gidermek için öncelikle arabulucu.com da bulunan arabuluculuk yasa tasarısını ve “arabuluculuk nedir” yazısını okumanızı tavsiye ederim. Bu ve buna benzer birçok kaygı ve merak yeterli bilgilenme ile kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
Çok önemli bir detay var ki arabulucular asla hak savunucusu değilidir. tarafların sorunlarını çözme sürecini yürüten kişidir. Zaten bu süreçte ve sonuncunda asla bir haklı yada haksız taraf ortaya çıkmaz. süreç tarafların sorunlarını kazan – kazan anlayışı içinde çözme mantığına dayanır..