Nietzsche Ağladığında

Bu romanı çok uzun zaman önce almıştım ama okuma fırsatım olmamıştı. Romanı okumaya başlamam aynı zamanda Friedrich Nietzsche ile tanışmam demek oluyordu. Romanın baş kahramanları arasında devrin ünlü doktorlarından Josef Breuer, onun öğrencisi Sigmund Freud ve Lou Salomé da vardı. Ama bu romanı burada bahsedilmeye değer kılan ne devrinin en önemli filozoflarından birini konu etmesi ne de olağanüstü kurgusu.

Romanın kahramanları arasında geçen diyaloglar, doktorun hastasına olan yaklaşımı, hastasının içinde bulunduğu ağır psikolojik durum nedeniyle kaynağını keşfedemediği tutku ve acıları, tek tek ve özenle ele alınıyordu. Hasta doktora doktor hastaya dönüşüyordu. Üstelik hasta, düşüncelerinin derinine ve gerçek ilgilerine inilmesi, evereste çıkmak kadar zor olan  filozof Nietzsche,  doktor ise psikanalizin gelişiminde devrim yaratan çalışmalar yapan Josef Bruer olunca bu anlatım ve roman daha da ilgi çekici bir hal alıyordu.

Arabuluculuk ile ilgilenenler ve gerçek ilgilere inilmesi konusunda, derin bir uygulamalı çalışmaya yakından tanık olmak isteyenlere mutlaka okumalarını önereceğim bir kitap, Niestzsche Ağladığında... Yazar Irvin Yalom, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesinde Psikiyatri Profesörü ve daha birçok kitabın yazarıdır.

Her ne kadar düşünsel zenginlik olarak kitap ile aynı etkiyi uyandırmasa da “Niestzsche Ağladığında Filmi” ni izleyerek kitap hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Facebook yorumları

comments

Powered by Facebook Comments

Bu yazı Kitap kategorisine gönderilmiş ve , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.