Uzlaşmanın yaygınlaşması için ciddi girişim

f597305936_tpao_logo_106x85UNDP_LogoAdalet Bakanlığı ve UNDP (Bileşmiş Milletler Kalkınma Programı) nın işbirliği ile yürütülen “Ceza Adalet Sisteminde Uzlaştırma Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında avukatlar ve cumhuriyet savcılarının birlikte katıldıkları bir dizi eğitim semineri düzenlenmekte. Bunlardan ilki benim de katıldığım Hatay ‘da gerçekleşti. 3,5 gün süren programda, Ankara, Van ve Hatay Barosu avukatları ile cumhuriyet savcılarının katılımıyla;

  • Bireysel algı nasıl işler?
  • Uyuşmazlıkların özellikleri ve şiddetin boyutları,
  • Uzlaşmanın çerçevesi
  • Uzlaştırmacının rolü
  • Uzlaştırmacıda aranan özellikler
  • Uzlaştırmacının bakış açısı
  • Müdahale teknikleri
  • Fail ve mağdur tipleri
  • Sürece hazırlık
  • Uzlaştırma oturumları ve yönetim biçimleri
  • Canlandırmalar
  • Tartışma ve analizler
  • Uzlaşma tutanağının hazırlanması ve niteliği

konularında bilgilerin paylaşıldığı verimli bir eğitim süreci yaşandı. Seminerde katılımcıların bilgilendirilmesinin yanı sıra değişik meslek gruplarının birbirlerinin bakış açısından haberdar olduğu bir ortam sağlanmıştı. Daha önce benzeri farkındalık artırmaya yönelik birçok eğitime katılmış birisi olarak, seminerin ceza uzlaşmasına ve onun dinamiklerine ilişkin en başarılı çalışma olduğunu ifade etmek isterim. Avusturyalı eğitmenimiz Micheal ‘ın özverili yaklaşımı sayesinde kısa zamanda uzlaştırmanın önündeki engeller ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için kazanılması gereken yetenekler konusunda bilgi kazanılması sağlandı. Projenin başarısının ardındaki Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, UNDP ve Yankı Turizmin yoğun ve titiz çalışmaları taktir ve teşekküre değerdi. Bu nedenle; Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Çetin Şen ‘e, Hakim Haydar Kol ve Mustafa Demir ‘e, UNDP Müdürü Leyla Şen ve Müdür Yardımcısı Seher Alacacı’ ya, Proje Uzmanı Mustafa Özbek ‘e, bizi ağırlamak ve deyim yerindeyse şımartmak için elinden geleni yapan Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım’a ve Hatay Barosu Başkanı Av. A.Sinan Akgöl’e tüm meslektaşlarım adına teşekkürü borç bilirim.

Facebook yorumları

comments

Powered by Facebook Comments

Bu yazı CMK - Uzlaşma, Etkinlikler, Haberler kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Uzlaşmanın yaygınlaşması için ciddi girişim için 3 cevap

  1. Çetin ŞEN der ki:

    Katılımcı arkadaşlar çok pozitiftiler çok verimli oldu bu seminer

  2. Fatoş Serin der ki:

    Katılımcı olarak belirtmek isterim ki son aylarda katıldığım iyi toplantılardan biriydi. Karşılıklı yapılan geri bildirimler sistemin rayına oturmasına çok yardımcı olacak. Adalet Bakanlığı işi ciddiye almış teşekkür ediyorum. Bu enerjinin bitmemesi dileğiyle. Av.Fatoş Serin

  3. EYÜPHAN KORKMAZ der ki:

    öncelikle UNDP temsilcisi Seher hanıma, yankı seyehatin çok kıymetli temsilcilerine, özellikle fedakar tercümanlara ve misafirperverlikleri ile bizi şımartan hatay cumhuriyet başsavcılığı ile hatay baro başkanı meslaktaşımıza şükranlarımızı borç addediyoruz. Şahsım açısından en sevindirici yanı, adalet bakanlığının uzlaşma veya arabuluculuk sürecini, sahiplenmesidir.mustafa özbek hocamın ısrarlı ve gayeretli çabalarının en nihayetinde ses bulması şahsımı çok sevindirdi. gelişmiş birçok toplumda (abd-kanada-ingiltere-almanya-fransa-italya-japonya v.s.) birçok farklı kültür ve etnik toplulukta hayat bulmuş olan ve mevcut yargımız gibi tıkanma boyutuna gelmiş yargı sistemlerinde en önemli can simidi olacağını düşünüyorum. umarım ayakları daha iyi yere basan ve geçen dört yılı telafi edecek uygulamalarla uzlaşma süreci hayat bulur. edindiğim izlenim, gerek savcılar gerekse bakanlık yetkililerince bu olgun ve duyarlı yaklaşımı hissettim. bu konuda ümidi aşkın bir heyecan sezinledim.bu da ayrı bir güzellikti. Ayrıca diğer eğitim süreçlerinden farklı olarak partik ağırlıklı bir çalışma süreci oldu. profesyonel düzeydeki organizasyon için tekrar tekrar şükranlarımı arzetmek isterim…av. eyüphan korkmaz-Ankara.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.