AİHM Türkiye’yi aile uyuşmazlıklarında arabuluculuğu uygulamaya çağırdı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi 7 yıl süren bir boşanma davasında uzun süren yargılama ve yargılama sırasında hakimin tarafları uzlaşmaya teşvik etmek konusunda gayret göstermemesi nedeniyle toplam 17 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti.

1996’da evlendiği eşinden şiddetli geçimsizlik nedeniyle 23 Aralık 2001’de açtığı boşanma davası 23 Aralık 2008’de sonuçlandığı için uzun süren dava nedeniyle AHİM’e başvuran Cengiz Kılıç’ın dosyası karar bağlandı. Başvuruyu kabul edilebilir bulan AİHM, AİHS’in adil yargılanma hakkına ilişkin içtihatlarını hatırlattıktan sonra, dava konusu meselelere ilişkin kararların hızla alınmasının ve uygulanmasının hem çocuk, hem de anne ve baba için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Aile Mahkemesi yargıcının, tarafları talepleri konusunda uzlaştırma ya da ara kararların uygulanması konusunda gayret göstermediğini belirten AİHM, ilgili mevzuatın, mahkeme kararlarının uygulanması konusunda yetersiz kaldığına da işaret etti. Bu tür bir durumda, çocuğun birlikte yaşadığı ve velayet hakkını kötüye kullanan ebeveyne karşı daha etkili yaptırımlar öngörülmesi gerektiğini belirten Mahkeme, Türkiye’de bu konuda “hukuki uyuşmazlıklarda arabuluculuk” yolunun bulunmadığını belirtti ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuğa ilişkin tavsiye kararını hatırlattı.

Tüm bu nedenlerle, Türkiye’nin üzerine düşen sorumluluğu tam olarak yerine getirmiş sayılamayacağı sonucuna varan AİHM, olayda AİHS’in 8. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi. Ardından, dava konusu olayı AİHS’in 6. maddesi açısından inceleyen AİHM, söz konusu boşanma davalarının, çözülmesinin bu kadar uzun zaman alacak karmaşık unsurlar içermediğine dikkat çekerek, tarafların sosyo-ekonomik durumlarına, nafakaya ve ilgili ceza davasına ilişkin bilgi ve belgelerin toplanmasının, bu kadar uzun bir süreyi haklı hale getirmediğine dikkat çekti. İlgili davaların bu kadar uzun sürmesinin bir türlü anlaşamayan taraflara mal edilemeyeceğini de kabul eden AİHM, tüm bu nedenlerle, olayda AİHM’in 6. maddesinin de ihlal edildiğine hükmetti.

Son olarak dosyayı AİHS’in 13. maddesi açısından da ele alan AİHM, Türkiye’de davaların bu kadar uzamasına karşı kullanılabilecek herhangi bir başvuru yolu bulunmadığını hatırlatarak, olayda AİHS’in 13. maddesinin de ihlal edildiğine hükmederek 06.12.2001 tarihli kararıyla Türkiye’yi toplam 17 bin euro tazminata mahkûm etti.

* (Çeviri için Av. Banu Anıl Antonetti‘ye teşekkür ederiz)
 

Facebook yorumları

comments

Powered by Facebook Comments

Bu yazı Aile Arabuluculuğu, Haberler kategorisine gönderilmiş ve , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

AİHM Türkiye’yi aile uyuşmazlıklarında arabuluculuğu uygulamaya çağırdı için 1 cevap

  1. Geri izleme: AİHM Türkiye’yi aile uyuşmazlıklarında arabuluculuğu uygulamaya çağırdı | Genç Baro

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.