Dört ülkenin arabuluculuk işleyişi

Milliyet gazetesi dış haberler servisinin haberine göre ABD, Fransa, Birleşik Krallık ve Belçika’da arabuluculuk uygulaması kısaca şöyle:

ABD: ABD’de arabuluculuk yöntemi hukuk sistemi içerisinde kökleşmiş durumda. ‘Alternatif Anlaşmazlık Çözümü’ adıyla bilinen sisteme özellikle boşanma, işyerinde sorumluluk, sigorta tazminatları ve ticari anlaşmazlık davalarında başvuruluyor. Sisteme başlangıçta avukatlar tepki gösterse de zamanla oturmuş. Kimlerin arabulucu olabileceği her eyalette yasalara göre değişiyor.

Fransa: Fransa’da arabuluculuk ticari davalarda sıklıkla görülüyor. 56 saat eğitim alan ve 3 saatlik dava simülasyonunu başarıyla geçenler arabulucu olabiliyor. Genellikle hukuk ve ekonomi mezunları mesleğe ilgi gösteriyor. Fransa’da maddi durumu yetersiz olanlar için avukat gibi isterlerse arabulucu da atanabiliyor.

Britanya: Şubat 2011’de alınan bir kararla boşanmak isteyen çiftlere mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurma şartı getirildi. Adalet Bakanlığı karara gerekçe olarak boşanma davalarının yargıyı yavaşlatmasını gösterdi. Mahkemede görülen bir boşanma 2.820 sterline malolurken arabuluculuk sürecinin toplam masrafı 535 sterlin.

Belçika: 2005 yılında kabul edilen bir yasayla daha önce sadece boşanma ve velayet gibi ailevi davalarda kullanılan arabuluculuk yöntemi, ticaret ve komşuluk gibi davaları da kapsamaya başladı. Taraflar arabulucuya ya kendi isteğiyle gidiyor ya da yargıç bir arabulucu atıyor.

Facebook yorumları

comments

Powered by Facebook Comments

Bu yazı Haberler kategorisine gönderilmiş ve , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.