Arabulucu öğrenciler okulda kavgayı bitirdi.

İzmir’deki Aybers Hikmet Karabacak Lisesi, öğrenci kavgalarını sona erdirmek için ilginç bir yöntem geliştirdi. Şiddet olaylarını önlemek amacıyla ‘arabuluculuk’ sistemine geçen okul yönetimi, kısa sürede büyük başarı sağladı.Dokuz Eylül Üniversitesi ile işbirliği yapan lise, bazı öğrencilere ‘arabuluculuk’ eğitimi verdi. Arkadaşları arasındaki problemlere müdahil olan bu öğrenciler, tartışan çocukların barışmasını sağladı. Birbirine kafa atan, bıçak çeken çocuklar, sorunların çözümü için öğretmenler yerine kendi arkadaşlarından destek aldı. Böylece, yaşanan tartışmalar şiddet yerine konuşarak tatlıya bağlandı. Sorunlu öğrencilerin, kendi seçtikleri arabulucu arkadaşlarıyla görüşmesine dayanan uygulamanın diğer okullara da model olması bekleniyor.

‘Arabuluculuk sistemi’ni iki yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayıyla başlatan Dokuz Eylül Üniversitesi Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (AÇMER) Müdürü Doç. Dr. Abbas Türnüklü, “Öğrencilere, sorunları şiddetle değil, konuşarak çözmeyi öğretiyoruz.” diyor. Okul müdürü Nuri Cihan Gürsoy ise eğitimden sonra okuldaki öğrencilerin davranışlarının çok değiştiğini belirtiyor.

Kuruçeşme semtinde bulunan Aybers Hikmet Karabacak Lisesi’ndeki öğrencilerin çoğu kente göçle gelen, çok kardeşli, yoksul, şiddete yatkın özelliklere sahip. Liseyi kavgadan kurtaran sistem, Psikolog Doç. Dr. Abbas Türnüklü sayesinde hayata geçirildi. İki yıldır projeyi okulda devam ettiren Türnüklü, önce her sınıftan 10 öğrenciye arabuluculuk eğitimi verdi. 1003 öğrencinin eğitim gördüğü lisedeki arabulucu öğrenci sayısı zamanla 350′ye çıktı. Yakalarında arabuluculuk rozeti taşıyan öğrenciler, değişimli olarak sınıflarda nöbet tutmaya başladı. Tartışma çıkınca devreye girerek iki tarafın da hatalarını görmesini sağladı. Bu sayede öğrenciler, sorunlarını şiddetle değil, müzakereyle çözmeyi öğrendi. Arabulucular sadece öğrenciler arasındaki anlaşmazlıkları çözmüyor; öğretmen ve ailelerle ilgili sorunlarda da devreye giriyor. 9. sınıf öğrencisi Sevinç Karataş, bu konuda tecrübe edinen isimlerden biri. Karataş, öğretmen ve öğrenci arasında çıkan tartışmayı tatlıya bağlamış. İki yıldır okulunda arabuluculuk yapan 9. sınıf öğrencisi Gülçin Çetin, şaka yüzünden şiddetle kavga eden iki arkadaşını ikna odasına götürerek üçgen vaziyette oturtup sıkıntılarını dinlemiş. Kızgınlıkları geçmeyince arabulucu öğretmenler devreye girmiş. Öğretmenlerin yanında sakinleşen iki öğrenci bir hafta içinde eskisinden daha iyi arkadaş olmuş. Diğer öğrenci Ezgi Düzgün ise kolye yüzünden tartışan iki kız öğrenciyi, aralarında empati kurmalarını sağlayarak barıştırmış.

Kaynak: Zaman Gazetesi.

Facebook yorumları

comments

Powered by Facebook Comments

Bu yazı Akran Arabuluculuk, Haberler kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.