Karar ağacı analizi yazılımı

Uyuşmazlık çözümü ile uğraşan profesyonellerin, yardımcı oldukları kişilerin kafalarındaki dağınık düşünceleri not etmek ve toparlamak için philip chart, yazı tahtaları ve panolar kullandıklarına -en azından eğitimler sırasında- şahit olmuşuzdur. Böylece akıldan geçen ihtimallerin topluca göz önünde bulunduğu, önem sırasına dizilebildiği, gruplandırılabildiği bir çalışma alanı yaratılır. Ama bu yöntemi kullananlar bilirler ki yazdıklarında değişiklikler yapmaları gerektiğinde  onca şeyi tekrar yerleştirmek istendiğinde işler karışabilir. Bu düzenleme nedeniyle zaman kaybedilebilir ve dikkatler dağılabilir.

Bahsedilen işi daha kolay ve yönetilebilir kılmak için birçok bilgisayar programı geliştirilmiş durumda. Kullanıcıların ilgilerindeki yoğunluk nedeniyle bu programların ücretli ve çok gelişmiş versiyonları da üretilmiş ve bu konuda  yazılım sektörü oluşmasına neden olmuştur. Ancak bu yazılımları bizler gibi uyuşmazlık çözümüne yeni yeni ısınan, seçenekler düşünürken, öncelik ve hassasiyet analizleri yaparken program kullanmak fikrini yeni yeni kabullenenler için, ücretsiz  sürümleri kullanmak daha uygun olacaktır. Karar ağacının ne demek olduğu, uyuşmazlık çözümünde nasıl kullanılacağı ve faydalarına ilişkin bir makale okumak isterseniz, Sn. Dr. Mustafa Serdar Özbek tarafından kaleme alınan Uyuşmazlıkların Çözümünün Ekonomik Değerlendirilmesi ve Karar Ağacı Analizi başlıklı makaleyi tavsiye ederiz.

Karar ağacı analizi için en çok kullanılan ücretsiz yazılım ise FreeMind. Açık kaynak kodlu olan yazılım devamlı geliştirilmekte. Yazılımın dili İngilizce. Programı buradan ve buradan indirebilir ve  inceleyebilirsiniz. Programı kurup ilk çalıştırdığınızda, kendinizi Microsoft Word’ü ilk kullanmaya çalıştığınız gündeki gibi hissedebilirsiniz. Ama telaşa kapılmaya gerek yok. Bu tür yazılımları öğrenmemizde ve kullanmamızdaki faydalar sayısız.

Facebook yorumları

comments

Powered by Facebook Comments

Bu yazı Doğrular ve Yanlışlar, Geleceği Görmek, Haberler, Raporlar / Çalışmalar kategorisine gönderilmiş ve , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.