Saygideger Devlet Buyuk’lerimiz,
Turkiye Arabuluculuk Camiasi’nin Degerli Mensuplari,
Ingiltere’de ikamet etmekteyim, Avukat degilim, hukuk egitimi de gormedim. Turkiye’de ve Ingiltere’de uzun yillar once sigortacilik sonra da uluslararasi ticaret ve finans alanlarinda ust duzey yoneticilik gorevlerinde bulundum. Artik serbest calisiyorum.
RICS’dan (Royal Institute of Chartered Surveyors) kazandigim arabuluculuk sertifikasina sahibim. Birlikte calistigim meslekdaslarimla beraber Turkiye’de ve Turkiye baglantili uluslararasi ihtilaflarin cozumunde oncelikle sigortacilik, insaat ve uluslararasi ticaret ve finans konularinda arabuluculuk faaliyetinde bulunmayi ve arabuluculuk egitimi vermeyi hedeflemekteyiz. Bolgemizdeki Su Barisi’na katkida bulunmak kisisel idealimdir. Bu maksatla emelimiz inaniyorum ki hepimizin hedefledigi gibi Turkiye’de arabuluculugun uluslararasi kabul goren kosullarla butunlesik olarak gelismesidir.
Turkiye’de Arabuluculuk Kanun Tasarisi’nda arabuluculuk yapacak kisilere hukuk egitimi gormus olmak ve hatta avukat olmak kosulu getirilmekte oldugunu ogrenmis bulunmaktayim ve bu konuda katkida bulunmak istemekteyim.
Bildiginiz gibi Ingiltere’de arabuluculuk yapmak icin avukat olmak sart degildir. Ingiltere’de arabuluculuk sertifikasi RICS disinda CEDR (Centre for Effective Dispute Resolution) gibi dunyaca taninan kurumlardan kazanilmaktadir ve arabuluculugun en ileri ve yaygin oldugu ulkelerden biri olan bu ulkede arabuluculuk meslegine giris icin yeterli kosul teskil etmektedir. Fiilde kendi adina arabuluculuk yapabilmek icin kanun duzenlemesi yoktur, ortamin getirdigi sart tecrubeli arabulucularin yaninda yardimci arabulucu sifatiyla deneyim kazanmak, taninmak ve kabul gormek gibi serbest piyasa kosullaridir.
Ingiltere’de avukat olan arabulucular cogunlukta olmakla beraber, birlikte calistigim meslekdaslarim arasinda cok onde gelen ve avukat olmayan ve gerek arabuluculugun akademik boyutunda gerek ise uluslararasi sozlesmeler dahil beynelmilel faaliyet gosteren cok degerli arabulucular mevcuttur.
Konuyu iki soruyla kiymetli gorus ve degerlendirmelerinize acmak isterim :
Birincisi, arabuluculuk mesleginin avukatlik veya hukuk egitimi gormus kisilerle ile sinirli tutulmasi, gerekli arabuluculuk egitimi ve tecrubesinin kabul goren sartlarda kazanilmis olusmus bulunmasi kosuluyla, firsat esitligi prensibiyle nasil bagdasmaktadir?
Ikincisi, onumuzdeki donemde dunyanin 10. ekonomisi olma yonunde basariyla ilerleyen Turkiye’nin gelisen uluslararasi sanayi ve ticaret iliskileri suphesiz beraberinde uluslararasi ihtilaflari da getirecektir. Bu tur ihtilaflarin cozumunde taraflarin serbest iradeleri ve tercihleri yonunde avukat olmayan arabulucularla calismak soz konusu oldugunda Turkiye hukuku bunlarin yapacaklari uluslararasi kabul goren arabuluculuk anlasmalari karsisinda nasil bir tutum alacaktir?
Saygilarimla
Mahmut Sinoplu
İlgili diğer yazılar
Facebook yorumları
Powered by Facebook Comments