Arabuluculuk uygulaması çalışma hayatımızda zaten var

Bir çoğumuz “arabuluculuk” konusunun hukukumuza “Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk kanunu” ile gireceğini düşünürüz. Niteliği bir “hukuk uyuşmazlığı” olmamakla beraber, toplu iş görüşmelerinde, çalışma mevzuatımızda düzenlenen “resmi arabuluculuk” sözkonusudur. Buna göre:

Resmi Arabuluculuk: Toplu görüşmenin başladığı tarihten itibaren 30 gün geçmesine rağmen anlaşma sağlanamamışsa, taraflardan her biri görüşmelere bir resmi arabulucunun katılmasını görevli makandan (ÇSGB veya ilgili bölge müdürlüğü) isteyebilir. Başvuruyu alan görevli makam arabulucu tayini için tarafları toplantıya çağırır. Arabulucu tayini hususunda taraflar anlaşamazsa görevli makam resmi listeden bir arabulucuyu taraflardan en az birinin huzurunda ad çekmek sureti ile tespit eder. Arabuluculuk görevi en çok 15 gün sürer. Bu süre tarafların anlaşması ile en çok 6 iş günü uzatabilir. Arabulucu tarafların anlaşmasını sağlarsa toplu iş sözleşmesi taraf temsilcilerince imzalanır, anlaşma olmamışsa, arabulucu, 3 iş günü içinde uyuşmazlığı belirleyen bir tutanak düzenler ve bu tutanağı uyuşmazlığın sona erdirilmesi için gerekli gördüğü tavsiyeleri de ekleyerek görevli makama iletir.

Konuyla ilgili veritabanına ulaşmak için buraya tıklayınız.

Hakeme ve Resmi Arabulucuya Başvurma Tüzüğü

Facebook yorumları

comments

Powered by Facebook Comments

Bu yazı Resmi Arabuluculuk kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Arabuluculuk uygulaması çalışma hayatımızda zaten var için 1 cevap

  1. Anonymous der ki:

    Evet öyle bir uygulama görünüşte var. Ben resmi arabulucunun uyuşmazlık tutanağını düzenleyip gitmekten başka yaptığı başla birşey görmedim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.