Avukatlar inanmadığı sürece arabuluculuk yürümez

Hukuki sorunları olanların avukatlarına danıştıkları olaylarda, anlaşma yönünde bir ihtimal akla bile gelmezse, arabuluculuk akla gelir mi? Bu gerçeğin farkında olan AB, Türkiye ‘de “Adalete Daha İyi Erişim Projesi” gibi projelere destek olarak, avukatların arabuluculuk seçeneği hakkında bilgilenmesi sağlanmaya çalışılıyor.

Alternatif Uyuşmazlık Çözüm (ADR) kitaplarının müzakere bölümlerinde müzakere öncesi sorunlar ve anlaşma  ya da dava yolunun seçilmesi sürecinde avukatların müvekkilleriyle olan ilişkileri ve avukatların bu konudaki yönlerdirmelerinin öneminden bahsediliyor. Müzakere.org ‘a son eklenen “Müzakerenin Koşulları, Seçimi, Teorileri” başlıklı yazı da avukatların rol aldığı anlaşma kararı alma sürecini en ince ayrıntısına kadar anlatıyor.

Buradan da anladığımız gibi arabuluculuğun başarılı olmasını isteyen bir devlet politikası, avukatları bu süreçte yüreklendirecek, onları bu çözüm yoluna ısındıracak politikalar benimsemelidir. Kanun tasarısında arabulucu olabilecekler ile ilgili herhangi bir mesleki sınırlama getirilmemesi gibi tercihler, avukatların büyük tepkisini çekerken onların bu yeni mesleki oluşuma sıcak bakmasını ve hatta kullanılmasını önermelerini beklemek hayalcilik olacaktır. Bu nedenle halihazırda arabuluculuğu tehdit olarak algılayan avukatların gönlü, “kendi meslekleriyle birlikte, her iki sıfatı da kullanmalarına izin verilecek şekilde arabuluculuk yapabilmeleri için yasal düzenleme yapılarak ve ayrıca arabuluculuk mesleğini yapabilecek lisans bölümlerinin bazı mesleklerle sınırlanması yapılarak” alınmalıdır. Böylece arabuluculara iş sağlayacak en büyük mesleki kesim olan avukatlar da sürece gerçek manada dahil olur, sahip çıkabilir ve destek olabilir.

Facebook yorumları

comments

Powered by Facebook Comments

Bu yazı Avukatlık ve Arabuluculuk, Doğrular ve Yanlışlar, Geleceği Görmek kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.