Denizli’de akran arabuluculuk programı

Denizli Milli Eğitim Müdürlüğünden, okullarda şiddet olaylarının önüne geçmek ve öğrencilerin fiziksel/psikolojik olarak zarar görmelerini önlemek amacıyla, “Akran Arabuluculuk Eğitim Programı”nı uygulanacağı bildirildi.

Denizli Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, düzenlediği basın toplantısında, Denizlideki okullarda şiddet olaylarının yaşanmadığını, buna rağmen öğrencilerin kendi aralarında yaşadıkları sorunlara yapıcı ve olumlu çözüm bulabilmeleri için böyle bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Programın, Rehberlik Araştırma Merkezi bünyesinde oluşturulan ekip tarafından geliştirildiğini anlatan Oğuz, Yunus Emre Ticaret Meslek Lisesi ve Nalan Kaynak Anadolu Lisesinde pilot uygulamasının yapıldığını bildirdi.

Milli Eğitim Müdürü Oğuz, şöyle devam etti:  “Okullarda yaşanan şiddet olayları, öğrencilerin fiziksel ve psikolojik olarak zarar görmesine, okula karşı olumsuz tutumlar geliştirmesine, öğrencilerin kişisel ve sosyal gelişimlerine engel  olmaktadır. Şiddet olayları okulun doğasına ve var oluş amacına aykırıdır. Çünkü okul, öğrencilerin iyi bir vatandaş ve birey olmasını amaçlamaktadır. Bu nedenle öğrencilere yaşam becerileri ile şiddete alternatif olabilecek yollar sunmamız gerekmektedir.”

Öğrencilere “yapıcı ve barışçıl çatışma çözme yollarını” öğretmenin, okulun ve eğitimin amaçlarıyla uygun ve gerekli olduğunu ifade eden Oğuz, şunları kaydetti:”Bu amaca hizmet edecek yol ise okul kültür ve iklimine akran arabuluculuk modelini kazandırmaktır. Akran arabuluculukta öğrenciler tarafsız üçüncü bir arkadaşlarının yardımıyla çatışmalarını müzakere ederek, yapıcı biçimde çözebileceklerdir. Bu görevi üstlenecek tarafsız üçüncü kişiye ’akran arabulucu’ diyoruz. Öğrencilerimize çatışmanın doğasının anlaşılması, iletişim, öfke yönetimi, müzakere ve akran arabuluculuğu gibi temel yaşam becerileri kazandırılacaktır.”

Oğuz, daha sonra, Rehberlik Araştırma Merkezince verilen 5 aylık “Çatışma Çözme ve Akran Arabuluculuğu Öğretme” programına katılan öğretmen ve öğrencilere “Akran Arabulucu” sertifikalarını verdi.

Kaynak: Milliyet

Facebook yorumları

comments

Powered by Facebook Comments

Bu yazı Akran Arabuluculuk, Etkinlikler, Haberler kategorisine gönderilmiş ve , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.