Arabuluculuk yasa tasarısındaki “davranış psikolojisi” ifadesinin bir gereği olarak arabuluculuk eğitimi kapsamında alınması öngörülen psikoloji “genel” eğitiminin gerekliliği ve arabuluculuk eğitimine entegrasyonu konusunda sorunlar yaşanacağını düşünüyorum. Çünkü en başta “davranış psikolojisi” ifadesi ile anlatılmak istenen şey, tasarıyı hazırlayanların, “arabulucuların insan psikolojisinden anlamaları gerektiği” şeklindeki beklentilerini karşılamayacağına inanıyorum. Ayrıca davranış psikolojisi gibi bir psikoloji dalı olmadığı gibi, “davranış” başlı başına psikoloji biliminin konusunu oluşturur. Bu durumda kanunla belirlenmesi düşünülen eğitimin genel çerçevesini çizecek bilim dallarının ve bu alanların kaleme alınmasında özen gösterilmesi, tasarı açısından bu ifadelerin yeniden ele alınması gerekecektir.
Ayrıca kara avrupası sisteminde psikoloji biliminin bazı ilkelerinden yararlanılarak arabuluculara “beceriler kazandırılması” amaçlanırken, örneğin bu konuda yasal düzenlemenin bulunmadığı İngiltere ‘de arabuluculuk eğitimi sırasında psikoloji eğitimine hiç yer verilmemektedir. Hayatının uzun yıllarını arabuluculuk yaparak ve arabulucu yetiştirerek geçiren Sn. Ronald Bradbeer‘a bu konuyu sorduğumda, biz terapist değil uyuşmazlıkların çözümüne yardımcı olmak üzere arabulucu yetiştiriyoruz. Meditation değil mediation yapıyoruz. Dolayısıyla arabuluculuk eğitiminde psikolojiye gerek yoktur.” cevabını aldım. Şahsen konu üzerinde daha çok düşünme imkanı buldukça etkili iletişim becerileri ve beden diline verilecek ağırlığın daha gerekli olduğu sonucuna ulaşıyorum.
İlgili diğer yazılar
Facebook yorumları
Powered by Facebook Comments
Ben hukuk mezunuyum ve amerikada okudum, biz de psikoloji eğitimi almadık. Yani benzer bir uygulama sanırım. Amerikada bütün davalar zaten mediation yani bir avukatın, ya da adliyeden bir hukuk stajiyerinin arabuluculuğu ile sonlanır ve tarafların alacağı tutarları bu kişi hesaplar ve sonuçta tüm taraflara bu neticeyi kabul ettiklerine dair bir anlaşma imzalatır. Çoğu davalar, böyle biter. Ha psikoloji eğitimi faydalı olurmuydu, bu tartışılır ancak bence kuvvetli bir iletişim yeteneği ve dile hakim olmak daha önemli gibi.
bencede keşke burdada uzlaşma kavramı olsada davalar bu kadar uzun sürmese. psikoloji de faydalı olabilir bence, en azından tavırlar incelenir.