Hükümet arabuluculuk yasası için harekete geçti

Zaman gazetesinin haberine göre Hükümet daha önce üzerinde uzlaşma sağlanamadığı için zamana bırakılan Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk (HUAK) tasarısını yasalaştırmak için harekete geçti. Habere göre;

Meclis Adalet Komisyonu’na 2008 yılında sunulan bir başka düzenleme olan “arabuluculuk” modeli de raftan iniyor. CHP’nin, “Şeriatı getirir, yargının etkinliğini azaltır, adalete para girer” diyerek karşı çıktığı düzenleme, uzlaşmanın olmaması nedeniyle bekletiliyordu. Yeniden ele alınması beklenen “Arabuluculuk” yasa tasarısı, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri özel hukuka dayalı anlaşmazlıkların çözümünde devreye sokulacak. Hakim, tarafları arabulucuya yönlendireceği gibi taraflar kendiliğinden de arabulucu yardımı isteyebilecek. Arabulucu, hukuki bir karar vermeyip, taraflar arasında iletişim kurarak uyuşmazlığın çözümünü sağlamaya çalışacak. Bunun için Adalet Bakanlığı bünyesinde “Arabuluculuk Daire Başkanlığı” kurulacak. Sistemin mevzuata girmesiyle, “arabuluculuk” mesleği de ortaya çıkmış olacak. Bu görevi yapacak kişiler rastgele seçilemeyecek. En az üniversite mezunu olmaları gerekecek. Yapacağı işin gerekliliği olan eğitimden de geçecek. Bunun için temel bilgiler, iletişim teknikleri, müzakere ve uyuşmazlıkların çözüm yöntemleri ile davranış psikolojisi gibi alanlarda 150 saatlik eğitim verilecek. Arabuluculuk mesleğini üstlenen kişi hukuk fakültesi mezunu değilse, 100 saatlik temel hukuk eğitimini de alacak.

Facebook yorumları

comments

Powered by Facebook Comments

Bu yazı Arabuluculuk Eğitimi, Arabuluculuk Sınavı, Arabuluculukta Kariyer, Haberler kategorisine gönderilmiş ve , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Hükümet arabuluculuk yasası için harekete geçti için 2 cevap

  1. mahmut ilhan der ki:

    bence çok iyi olur geleneksel vasıfların yoğun olduğu bir toplumuz eskisi gibi olmasada insanların birbirlerine karşı saygı sevgi ilişkileri vardır ilim adamlarına, kanaat önderlerin sözü geçerli olur.bence çok faydalı bişey olur yargının yükü de hafiflemiş olur.

  2. Hakan TAŞCI der ki:

    ön lisans mezunlarıda bu imkandan yarlanması gereklidir.
    sonuç adalet bakanlığını denetiminde olduğuna göre ve sınav yapıldığına göre 4 yıllık lisans mezunu bu iş yapacak diye bir kural yoktur. diyelim kişi 2+2 şeklinde üniversite bitirmiş sonuçta lisans yapmış sayılır.bu durum dikkate değer görülmedir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.