İşyeri arabuluculuğu hekimler arasında uygulama bulabilir

Günümüzde sağlık sektöründe hekimler arasında kazanç paylaşımı yüzünden içinde bulunanların inkar edemeyeceği, kimi yerde örtülü bir çekişme yaşanmaktadır. Buna hastanelerde uygulanan performans sistemi ile döner sermaye uygulamaları neden olmaktadır. Döner sermaye gelirleri aynı klinikte çalışan doktor sayısına bölünmesi yönünde bir uygulama bulunmaktadır. Bu nedenle herhangi bir kliniğe yeni bir doktorun tayin edilmesi çalışan doktorlar tarafından istenmemekte; bu durum özellikle kadrolu doktorlar ile geçici görevle atanan doktorlar arasında sorunların çıkmasına, çalışma ortamının çekilmez hale gelmesine neden olabilmektedir.

Çatışmanın doğrudan gelir paylaşımıyla ilgili olması ve paranın iletişimin konusu olmasının tercih edilmemesi, bu sebebe dayalı olarak başka konular üzerinden gerginliklerin yaşanmasına neden olabilmektedir. Mevcut kadro, performans ve döner sermaye uygulamasının sürdürülmesinin tercih edilmesi halinde, bahsedilen türde çatışmaların sağlık çalışanları arasındaki çalışma barışını olumsuz etkileyeceği şüphesizdir. Bu nedende çalışma ortamındaki olumsuzlukların doğrudan insan sağlığına etki edebileceği bu tür gerginliklerin yaşandığı sağlık tesislerinde, iletişimin sağlanması ve gerginliklerin azaltılması için işyeri arabuluculuğuna başvurma seçeneği düşünülebilir. Böylece taraflar arasındaki iletişim eksiklikleri ve anlaşılmaz tavır ve gerginliklerin önüne geçilmiş, işyerinde psikolojik tacize (mobbing) varan çatışmalardan toplum sağlığının olumsuz etkilenmesi önlenmiş olur.

Facebook yorumları

comments

Powered by Facebook Comments

Bu yazı Geleceği Görmek, İşyeri Arabuluculuğu kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.