Arabuluculuk konusundaki yanılgılar

Arabuluculuk konusunda doğru ve tarafsız bilgilendirme yapmanın, arabuluculuk kurumun ülkemizdeki gelişimi ve kabul görmesinde etkili olacağı inancındayız. Bu nedenle mümkün olduğunca bilimsel yayın ve çevirilerin yayınlanmasına zemin hazırlamaya çalışıyoruz. Bununla birlikte arabuluculuk konusundaki tasarıya; “siyasi bir komplo” gözüyle bakan, peşin hükümlü, yanlı, kar-zarar muhasebesi yapmak yerine karalama amacı güden yayınlar da yapılmaktadır. Buna örnek olarak bir internet gazetesinde yayınlanan haberin Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Tasarısı ile ilgili olan bölümünü taktirinize sunuyoruz:

Arabuluculuk sürecinde taraflar hiçbir kurala bağlı olmaksızın anlaşabilecekler. Bütün bu gelişmelerle birlikte bir yandan hukuksuzluk meşrulaştırılacak, yargı dışı çözümler özendirilecek, diğer yandan herkesin menfaatleri doğrultusunda her yolun mubah olduğu bir şekilde anlaşmasının önü açılacak ve buna hiçbir sınırlama-denetim getirilmeyecektir. Bu tasarının yürürlüğe girmesinden itibaren yargının büyük bir rant alanına dönüşmesi sonucu ortaya çıkacaktır. Arabulucu yetiştirecek kurslar memleketin her köşesinde açılmaya başlayacaktır. Alınan duyumlara göre “Arabulucu Sertifikası” alabilmek için kurslara verilmesi gereken ücret 10.000 Euro civarında bir bedel olacaktır. Diğer bir yandan sicili olan, aidat ödeyen yeni bir meslek oluşturulacaktır.

Yukarıda başlıklar halinde sayılan gelişmeler, özellikle AKP’nin Mahkemesiz Adalet Projesi ile de birlikte düşünüldüğünde bir sürecin ipuçlarını vermektedir. Tasarının gerekçesine bakıldığında; Yargılama faaliyetinin masraflarının arttığı ve devlete maliyetinin fazlalaşması, davaların çok uzun sürmesi, etkin yargılama yapılamaması ve adalete ulaşmanın zorluğu tespitinden yola çıkılarak böyle bir düzenleme yapıldığından bahsediliyor.

Ülkemizde yapılan bütün özelleştirmelerin gerekçelerinde de ilk sırada devlete olan maliyetinin artması ve işlevsizliği oluşundan söz edilmişti. Şimdi özelleştirme sırası yargıya doğru geliyor.

Facebook yorumları

comments

Powered by Facebook Comments

Bu yazı Doğrular ve Yanlışlar, Haberler kategorisine gönderilmiş ve , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.